Gydymas sultimis – kas gali būti maloniau ir skaniau? Dauguma iš mūsų renkasi tik vaisių arba uogų sultis, net nepastebėdami daržovių. O jos, beje, ne ką mažiau naudingos.
Tie, kas reguliariai geria namines daržovių sultis, retai turi tokių problemų, kaip nagų lūžimas, nutriušę plaukai, ar odos problemos. Gydytojai-natūrologai mano, kad vaisių ir uogų sultys valo organizmą, o daržovių – atstato. Idealiu atveju, tokios sultys turi būti šviežios ir ne senesnės nei 30 minučių.
Daržovių sultys gydomuoju tikslu reikia gerti nemažiau nei pusvalandį iki valgio arba po pusantros-dviejų. Pagrindinė taisyklė: jas galima skiesti vandeniu, tačiau negalima dėti cukraus, druskos ar pipirų.
Gerti daržovių sultis geriausiai per šiaudelį, lėtai ir neskubant – taip naudingos medžiagos įsisavina geriau ir greičiau.
Kiek gerti, kad būtų jaučiama daržovių sulčių nauda?
Vartojant daržovių sultis labai svarbu atkreipti dėmesį į dozes, kadangi kiekviena daržovė turi savo kiekį.
• Šviežias runkelių sultis pradėkite gerti nuo 1 arbatinio šaukštelio ir pastoviai didinkite iki 1/3 stiklinės, 3-4 kartus per dieną.
• Bet kokioje sudėtyje runkelių sultys negali viršyti 1/3 gėrimo.
• Kopūstų sultys: 1 stiklinė 3-4 kartus per dieną 40-50 minučių iki pietų.
• Pomidorų sultys: po 0.5 stiklinės 3 kartus per dieną.
• Ridikų, svogūnų, krienų ir kitų aštrių daržovių sultis gerkite mažais kiekiais – 1-2 arbatinius šaukštelius – kaip priedą prie kitų sulčių.
Kokias daržovių sultis rinktis?
Morkų sultys gerina apetitą ir virškinimą, tvirtina dantis, stiprina imunitetą, gerai veikia odą ir regėjimą. Tačiau labai daug gerti jo irgi nereikėtų – morkos turi riebaluose tirpstantį vitaminą A (todėl ir reikia morkų sultis gerti su grietinėle), o jo perteklius gali išvystyti hipervitaminozę ir kepenų ligas.
|
Moliūgų sultys turtingos C vitamino, B grupės vitaminų, taip pat PP ir karotinu. Tai puiki šlapimą varanti priemonė, taip pat “vaistas” nuo širdies, hipertonijos ligų, cholecistito, nutukimo. Šias sultis rekomenduojama gerti 3 kartus per dieną iki valgio. |
|
Cukrinių runkelių sultys ne mažiau naudingos. Jos yra laikomos pačios vertingiausios kraujui: stimuliuoja eritrocitų formavimąsi ir didina hemoglobino kiekį. Taip pat tai puiki valymo priemonė kepenims, inkstams, tulžies pūslei ir beveik vaistas sergant hipertonijai ir aterosklerozei. Padeda kankinant nemigai. Gynos runkelių sultys gali iššaukti vėmimą arba galvos svaigulį, todėl patartina jas palaikyti šiek tiek šaldytuve ir sumaišyti su morkų sultimis 1:3. 200 ml tokių maišytų sulčių per dieną – tai geros savijautos garantas! Be to, laikantis runkelių sulčių terapijos, kuriam laikui reikės atsisakyti mėsos ir žuvies. |
|
Salierų sultys laikomos jėgos šaltiniu, taip pat ir seksualinės. Jis tonizuoja ir gerina apetitą, reguliuoja virškinimą ir valo nuo šlakų, naudingas žmonėms, kurie kenčia nuo mitybos sutrikimų ir antsvorio. Jose yra vitaminas C ir B grupės vitaminai, taip pat kalis, kalcis ir fosforas, kurie stiprina imunitetą bei padeda atstatyti fizines jėgas. Salieras puikiai tinka su kitomis sultimis. |
|
Pomidorų sultys stiprina ir šviežina. Jose esantis kalis gerina širdies darbą, o organinės rūgštys reguliuoja medžiagų apykaitą. Pagal askorbo rūgšties kiekį jos nenusileidžia citrusiniams vaisiams. Vienoje stiklinėje – pusė paros karotino ir vitamino C dozės. Pomidorų sultis geria grynas, o taip pat galima jas maišyti su obuolių, moliūgų ir citrinų sultimis. |
|
Agurkų sultys turtingos mineralinėmis druskomis, savyje turi kalio, kalcio, natrio ir fosforo. O dar agurkų sultys – puiki šlapimą varanti priemonė. Jos užkerta kelią aterosklerozei ir gerina atmintį, stiprina širdį ir vidaus organus, taip pat dantis ir dantenas, išsaugo odos šviežumą ir tonusą. Per parą galima išgerti 100 ml grynų agurkų sulčių. Jų veikla sustiprėja maišant su pomidorų sultimis (ir lašeliu česnako), juodųjų serbentų, obuolių ir greifruktų, o kombinacijoje su morkų ir runkelių sultimis, jos padeda gydyti odos susirgimus. |
|
Bjauriau už kopūstų sultis gali būti nebent bulvių sultys. Tačiau, kaip ir kopūstų, jis padeda įveikti virškinimo problemas, valo organizmą, ir dar yra naudingas nervinei sistemai. Gelbsti jis ir nuo edemos. Tačiau esant sunkios formos cukriniam diabetui, o taip pat pamažinto skrandžio rūgštingumo, šių sulčių geriau negerti. Ir kopūstų, ir bulvių sultis galima maišyti su kitomis daržovių sultimis – agurkų, morkų, runkelių ir kt. |
|
Kopūstų sultys – tai žinoma, tik mėgėjams. Bet jos turi daug privalumų. Ypač naudingos tiems, kas nori sulieknėti arba išvalyti organizmą. O dar jos nepakeičiamos, sergant chronišku gastritu su sumažintu rūgštingumu, skrandžio ir dvylikapirštės opa, turint problemų su kepenimis. Gerti kopūstų sultis reikia šiltas. Ir jokiais būdais negalima jų sūdyti – taip jos taps kenksmingomis. Atminkite, kad kopūstai skatina dujų pašalinimą. Todėl jei turite polinkį į meteorizmą, būkite atsargesni. |
Sergant skrandžio, žarnyno, kepenų ligomis, taip pat sudėtingose kitų ligų stadijose daržovių sultis rekomenduojama skiesti vandeniu santykiu 1:3.
Komentarai