Sveikata

Putpelių kiaušinių lukštų nauda

Putpelių kiaušinių lukštų nauda

Senovės išminčiai sakydavo lotyniškai “Ab ovo” – viskas prasideda nuo kiaušinio. Kiaušinis laikomas visų pradžių pradžia. Nepaisant savo paprastumo, jis – unikalus produktas.

Putpelių kiaušinių lukštaiPutpelių kiaušiniai – maži, bet naudingi, ir nors, kaip ir vištų kiaušiniuose, juose yra nemažai cholesterolio (jo putpelių kiaušiniuose yra apie 80 miligramų), Tačiau šie, skaniausiais daugelyje pasaulio šalių pripažinti kiaušiniai, puikuojasi ne ant vieno velykinio stalo.

Tiesa, lyginant su vištų kiaušiniais, putpelės kiaušiniai yra ypatingesni tuo, kad gali būti valgomi su lukštu, kadangi šis minkštesnis, lengviau sukramtomas, todėl tokiu būdu galime truputėlį padidinti savo kalcio atsargas.

Negana to, putpelių kiaušiniai pasižymi labai geromis savybėmis:

Putpelių kiaušiniuose daugiau vitaminų

Putpelių kiaušiniai – puikus biologiškai aktyvus papildas. Nepaisant to, kad šie kiaušiniai yra maži (vienas sveria 10-12 g), vitaminų ir kitų naudingųjų medžiagų juose daugiau nei vištos kiaušiniuose: vitamino A putpelių kiaušiniuose daugiau 2,5 karto, B1 – 2,8, B2 – 2,2 karto.
Vitaminas D putpelių kiaušiniuose yra aktyvios formos, todėl jie gali būti vartojami rachito profilaktikai.

Daugiau mikroelementų

Dideli putpelių kiaušiniaiPutpelių kiaušiniuose fosforo, kalio ir geležies yra 5 kartus daugiau nei vištų kiaušiniuose. Fosforas naudingas protinei raidai. Todėl Japonijoje moksleiviai pietums turi suvalgyti po du putpelių kiaušinius. Šiame dietiniame produkte yra vario, kobalto bei aminorūgščių. Viena dažniausių – tirozinas, – atsakinga už odos būklę, todėl putpelių kiaušiniai naudojami ir kosmetikos pramonėje. Kadangi šiuose kiaušiniuose gausu lecitino, valgomi žali jie mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Sudėtyje esančio fosforo dėka kiaušinukai – puikus potencijos stimuliatorius.

Nesukelia alergijos

Skirtingai nei vištų kiaušiniai, putpelių kiaušiniai nesukelia alergijos nei vaikams, nei suaugusiems. Priešingai, juose esantis baltymas ovomukoidas slopina alergines reakcijas, todėl putpelių kiaušinių pagrindu gaminami vaistai, alergijoms gydyti.

Šalina iš organizmo radionuklidus

Putpelių kiaušiniai didina organizmo atsparumą radiacijai ir padeda iš jo pašalinti radionuklidus. Ne veltui gydytojai jų rekomenduoja valgyti žmonėms, paveiktiems radiacijos, arba tiems, kurie gyvena didesnio užterštumo vietose, ypač tai pasakytina apie didmiesčių gyventojus.

Lukštai irgi naudingi

Trapus putpelių kiaušinių lukštas yra lengvai pasisavinamo kalcio ir dar 26 elementų šaltinis. Ypač naudingi yra kreminis ir molibdenas – šių elementų mūsų kasdienėje mityboje yra labai mažai, o jie būtini biocheminėms organizmo reakcijoms. Todėl medikai rekomenduoja neišmesti putpelių kiaušinių lukštų, o juos susmulkinti ir dėti į gaminamą maistą.

Dietologai pataria:

Kiaušiniai sveikos mitybos piramidėje yra vienoje gretoje su maisto produktais, kurie duoda visaverčių baltymų žmogaus organizmui. Taigi, kiaušiniai lyginami su mėsa, žuvimi, ankštinėmis daržovėmis ir riešutais. Šios grupės “atstovų” reikėtų valgyti 2-3 kartus per dieną, priklausomai nuo fizinio aktyvumo. Todėl, jei yra valgoma mėsos ir žuvies, kiaušiniai irgi atitinkamai skaičiuotini. Visai pakaktų 2-3 kiaušinių porcijų per savaitę, skaičiuojant kaip porciją po vieną kiaušinį.

Apie grožio klubą

Grožio Klubas

Išskirtiniai stiliaus, mados, grožio bei sveikatos patarimai kuriais gali pasinaudoti visi.

Komentarai

Spauskite čia ir komentuokite